top of page

In welk licht maak je de beste huwelijksfoto's?

Als huwelijksfotograaf kan ik het toch niet laten om een artikel te schrijven met enkele tips mbt de huwelijksfoto's. Vertrouw allereerst op jullie eigen fotograaf om de situatie goed in te schatten. Ik leg graag even uit waarom ik als fotograaf soms bepaalde keuzes maak, en waarom ik het fijner vind om in de schaduw dan in de zon te fotograferen.Valerie Plessers Fotografie

1. Waarom liever schaduw dan zon?


In direct zonlicht staan is heel 'hard' en 'scherp' licht. Allereerst zal je sneller de reflex hebben om de ogen dicht te knijpen of gekke gezichten te trekken. In de schaduw kan je je gezicht veel meer ontspannen.

Daarnaast zal het felle zonlicht langs de ene kant van jouw gezicht ook zorgen voor harde schaduwen aan de andere kant. Je krijgt zo foto's met redelijk veel contrast. Dit is niet slecht, maar persoonlijk maak ik mijn huwelijksfoto's liever met lichte kleuren en zachte overgangen.

Idealiter is het een mooie zonnige dag met enkele lichte sluierwolken. Dit geeft vanzelf een 'softbox' effect en zorgt voor zacht licht, op welke plaats dan ook.


Hieronder zie je links een voorbeeld van een foto in direct zonlicht, en rechts in de schaduw. Let op het verschillend licht in haar gezicht.Kies je voor een open vlakte om trouwfoto's te maken zal het moeilijker zijn om een stukje schaduw te vinden. Als je een bosrijke omgeving kiest, eventueel in combinatie met een open vlakte, kan je voor een mooie variatie zorgen en zal de fotograaf gemakkelijk de schaduwstukken kunnen vinden.


Als jouw fotograaf liever in het direct zonlicht foto's maakt kan dat zeker ook, ieder heeft zo zijn eigen stijl. Maar nu begrijp je ten minste waarom de fotograaf je wel eens op een bepaalde plaats in de schaduw kan zetten voor 'beter licht' ;)Sylvie Stijven Photography

2. Wat te doen op een regendag?


Als het echt de hele dag regent, en je noodgedwongen de foto's binnen moet maken, zijn er ook trucjes om mooier licht in de foto te brengen. Vermijd veel kunstmatig licht, maar ga op zoek naar grote ramen. Ga zo dicht mogelijk bij een raam staan en laat het natuurlijk buitenlicht zijn werk doen. Jouw fotograaf weet wel raad. Als je jouw lichaam richting het raam draait dan zal het licht je gezicht mooi oplichten.


3. Het magische licht van de zonsopgang en zonsondergang


Het uurtje na zonsopgang, of het uurtje voor zonsondergang, geeft op een onbewolkte dag een hele zachte gloed van licht. Voor fotografen is dit een heel fijn moment om buiten foto's te maken. Tijdens een huwelijk is het het meest haalbaar in de planning om dit 's avonds te voorzien, ook al is het maar een kwartiertje. Leent de buitenomgeving van de feestzaal zich hiertoe dan is het niet eens nodig om de auto te nemen en naar een andere locatie te gaan. Je kan de gasten niet te lang alleen laten op dit moment.

Op Google kan je opzoeken op welk moment de zon ondergaat op jullie trouwdag, geef bijvoorbeeld in: zonsondergang 27 mei 2022. Een uur daarvoor kan je dan naar buiten gaan om een paar foto's van jullie twee te maken. Let op, voor dit effect mogen er geen wolken aanwezig zijn.


Tip: de fotograaf controleert best tijdens de laatste dagen voor de trouw hoe het licht is op dat tijdstip. Misschien wil hij het fotomoment nog een kwartier vervroegen of later plannen.


Op onderstaande foto kan je goed zien hoe zacht alle kleuren zijn. Er zijn geen harde schaduwen of zonlichten. In de verte kan je ook de gekleurde lucht al zien. Prachtig.


Sylvie Stijven Photography

4. Extra: dé zonsondergang


Als je op een hogere plaats zit met vergezicht, kan je zelf de échte zonsondergang met al zijn kleurenpracht op foto laten zetten. Op onderstaande foto was ik in Malaga. We zijn een paar minuutjes op het balkon van de huwelijkssuite gaan staan om deze foto te maken. Ik geef toe dat je dit uitzicht in België minder snel zult vinden, tenzij je naar een hoger gelegen plaats gaat zoals een mijn-terril of heuveltop.Sylvie Stijven Photography

7 weergaven0 opmerkingen

Comments


Adres

Houthalen
BE

GSM

0499420859

Email

Connect

  • Facebook
  • Instagram
bottom of page