Hoe start je aan de planning van de ceremonie, welke details mag je zeker niet vergeten, en wat zijn die kleine extra's die het een tikkeltje specialer maken? Ik vertel het je graag in dit artikel.
1. De locatie
Idealiter kunnen jullie de ceremonie buiten laten doorgaan. Meestal wordt dit georganiseerd in de tuin van de feestzaal. In de zoektocht naar een feestzaal moet je er ook rekening mee houden of er een optie is om de ceremonie binnen of overdekt te organiseren in geval van regen. Bekijk zeker ook deze optie en hou in het achterhoofd dat het zou kunnen regenen.
Ik heb het zelf een paar keer (letterlijk, dus twee keer) meegemaakt dat het té slecht weer was om de ceremonie in open lucht te laten doorgaan. Feestzalen hebben vaak wel een alternatief zoals een grote tent, binnenruimte, een romantische schuur of een gepimpte kapel. De meest ideale oplossing is een grote overdekte patio. Bij zonnig weer kunnen de gasten in de schaduw zitten, bij regenweer zitten ze droog. Ideaal dus in alle weersomstandigheden.
2. Styling
Van een gewone locatie kan je iets super romantisch maken met de juiste styling. Soms zorgt de feestzaal zelf al voor een basic aankleding en kan je indien gewenst zelf nog attributen aanleveren. Er zijn ook creatieve zelfstandigen die jullie kunnen helpen met styling, waar je ook veel decoratie kunt huren. In mijn lijst van leveranciers staan enkele voorbeelden.
Kies je voor een rode of witte loper om naar het altaar te gaan, let dan op dat deze goed is vastgemaakt aan de grond :) Het zou niet de eerste keer zijn dat ik eentje zie waaien. Een loper die op gras ligt gaat minder strak kunnen liggen waardoor zich al gauw plooien vormen. Op een vaste ondergrond kan je werken met sterke dubbelzijdige tape.
Wij hebben op ons eigen huwelijk een huwelijkskaars laten branden ter nagedachtenis van onze overleden geliefden. Deze kaars staat nog altijd thuis onder een mooie stolp en is een fijne herinnering. Let er wel op dat je een windlicht voorziet zodat de vlam niet uit waait.
Ga voor veel bloemen, verse of gedroogde. Bloemen kan je op verschillende plaatsen laten terugkomen: vooraan op de ceremonietafel, in het begin van de ceremonie, en aan de stoelen van het gangpad.
Tip: seizoensgebonden bloemen zijn goedkoper.
Om de setting heel romantisch te maken kan je kiezen voor een ceremonieboog om onder te zitten. Enkel het bruidskoppel zit hier onder. Je kan dit strak houden, met een metalen constructie of doek, of volledig laten omhullen in bloemen. Voor de foto's is dit zeker een extra wow-factor.
Zit je onder een boom, dan kan je deze ook mooi versieren met hangers en een romantische doek.
Wat de gasten altijd héél leuk vinden is als er een klein cadeautje op hun stoel ligt. Een klein zakje met enkele tissues voor 'the happy tears', een waaier om af te koelen, een klein boekje voor de kinderen, ... Dit kan je ook super mooi verpakken en afwerken met een kleine gedroogde bloem voor een extra romantische toets.
3. Timing communiceren
Voorkom dat iemand van de gasten te laat komt. Niets is zo vervelend als te moeten wachten op de start van jullie ceremonie. Als de aanvang om 15u is, zet dit dan niet zo op de uitnodiging, maar laat de gasten vroeger te plaatse komen. Een kwartier of half uur is voldoende.
4. Wie zit waar?
Om misverstanden te vermijden is het handig om op voorhand te werken met een planning. Plaats de getuigen, ouders, grootouders, broers, zussen, ... naargelang de plaatsen die er zijn op de eerste rijen. Laat op iedere stoel een naamkaartje zetten. Door ze aan een geschenkje te hangen voorkom je dat ze wegwaaien, of plak ze in sticker-vorm op de stoel. Laat de rijen daarachter open om op het moment zelf naar keuze opgevuld te worden door de gasten. De persoon die jullie ceremonie begeleidt, of de ceremoniespreker, kan de gasten hierbij helpen.
Jullie zitten zelf vooraan, meestal schuin met het gezicht naar de gasten (niet met de rug naar de gasten) zodat jullie iedereen zien, en zodat jullie ook de spreker zien. Probeer ook samen te zitten, dicht bij elkaar. Ooit zag ik een ceremonie waarbij ieder aan 1 kant van het gangpad zat, dus gescheiden van elkaar. Bij emotionele momenten, lieve woorden of mooie gebaren kunnen ze niet eens elkaars hand vastnemen of een knuffel geven. Daarom raad ik aan om samen op dezelfde bank te zitten, of tenminste jullie stoelen tegeneen te zetten.
5. De intrede
Jullie kiezen zelf hoe jullie de intrede willen doen; samen naar voor stappen, of de bruid laten weggeven door een geliefde. Bij dit laatste moeten jullie goed op voorhand nadenken hoe dit 'weggeven' gedaan wordt. Stel dat de vader met de bruid naar voren komt, geef elkaar dan een knuffel of een zoen, en stap dan naar de bruidegom. Ik zie regelmatig dat men niet weet wat doen als ze naar voren zijn gestapt, dat kan dan tot een ongemakkelijke situatie leiden. Het is een detail, maar wel een belangrijk detail :) Er gaan zeker ook veel foto's gemaakt worden van dit moment.
6. Interactie met de gasten
Om de ceremonie luchtig en speels te houden kan je een paar maanden voor het huwelijk aan sommige mensen vragen of ze graag een woordje zouden vertellen tijdens de ceremonie. Denk aan ouders, nonkels of tantes, en zeker aan goede vrienden. Van deze laatsten komen vaak de meest hilarische verhalen naar boven die nog niet iedereen gehoord heeft. Laat de sprekers zelf kiezen of ze dit willen doen, want het is niet voor iedereen weggelegd om voor een groep te spreken. Iedereen moet zich comfortabel voelen.
Tip: hou maar een zakdoekje bij de hand want het zal emotioneel worden :)
Ceremonieboekjes worden niet vaak meer gebruikt. Jullie gasten zullen afgeleid zijn, vooruitblikken naar wat nog komt, én het is een kostenbesparing om geen boekjes te laten drukken.
7. De muziek
Duid iemand aan die voor de muziek zal zorgen. Dat kan de ceremoniemeester zijn, de spreker, of iemand van de familie. Overloop op voorhand duidelijk welk liedje op welk moment gedraaid moet worden, en hoe lang dit liedje moet spelen. Laat de muziek niet abrupt stoppen, maar draai het volume geleidelijk aan omlaag zodat het kan 'uitfaden'. Deze kleine details voorkomen ongemakkelijke stiltes.
Wanneer wordt er muziek gespeeld:
intrede bruidegom (samen met moeder, kind, iemand anders of alleen)
intrede bruid (samen met vader, peter, of iemand anders)
tussendoor, een liedje met betekenis voor jullie, niet volledig afspelen want dat duurt te lang
als het ja-woord gegeven is en de kus gegeven wordt (belangrijke timing hier)
tijdens het overhandigen van cadeau's aan ouders en grootouders
tijdens de uittrede
8. De uittrede
Nadat de geloften zijn verteld en de ringen zijn uitgewisseld is het tijd om een glas te heffen op de receptie! Het bruidspaar verlaat als eerste de ceremonie door het wandelpad. Kies een vrolijk liedje en wandel door alle gasten die jullie versieren met de voorziene strooisels!
Vroeger werden vaak rijstkorrels gestrooid, maar tegenwoordig zie je dat minder en minder. Ik zou zelf nooit voor rijstkorrels kiezen omdat ze hardnekkig in het kapsel blijven zitten. Alternatieven zijn gedroogde bloemen (zie foto hier onder), party poppers, bellenblaas of lintjes om mee te zwaaien.
Onder het tabblad 'downloads' kan je een specifieke checklist vinden om jouw ceremonie optimaal te plannen. Veel plezier!
Comentários