top of page

De tafelschikking, wie zit waar?

Bijgewerkt op: 15 jan.

Na een recente vraag van een bruid voor tips met betrekking tot de tafelindeling besloot ik al snel om hier ook een artikel over te schrijven. De tafelindeling is vaak persoonlijk, afhankelijk van de groepen familie en vrienden, maar toch zijn er ook enkele algemene tips die ik met jou kan delen.Huwelijkstafel, tafelschikking


Waarom op voorhand een indeling maken?

Allereerst is het voor de gasten handig als ze weten waar ze kunnen zitten, zodat ze zelf niet moeten zoeken naar de gepaste indeling om iedereen, jong en oud, op de best mogelijke manier bij elkaar te zetten. Daarnaast zijn er misschien mensen die liever niet naast elkaar zitten. Jullie kennen de gasten het beste en kunnen ook de beste beslissing maken om iedereen comfortabel aan tafel te laten zitten. Los daarvan zullen de gasten wel eens rondwandelen om met anderen te gaan praten, dus no worries, het hoeft allemaal niet te stijf te zijn.Etiquette of niet?

Tegenwoordig wordt de tafelschikking minder volgens de etiquetteregels gedaan, en meer volgens gevoel. Wil je toch graag de officiële regels volgen, dan ga je als volgt te werk. Jullie zitten als bruidspaar uiteraard in het midden aan de bruidstafel. De bruid zit links van de bruidegom. Naast de bruid zit de vader van de bruidegom, en naast de bruidegom zit de moeder van de bruid. De vader van de bruid en de moeder van de bruidegom zitten tegenover jullie. Vervolgens komt de rest van de familie, gerangschikt op leeftijd.

Deze klassieke indeling heb ik zelf nog niet gezien. Vaak kiest men gewoon wat het best past bij de situatie. Zijn de ouders gescheiden, zijn er broers/zussen, getuigen, grootouders, kinderen, etc... Dat is allemaal mee bepalend voor de indeling van de bruidstafel. Dus: je hoeft niet de etiquette te volgen, bekijk jouw eigen situatie en zoek welke indeling het beste past. En vooral: waar iedereen zich goed bij voelt.


De indeling die ik vaak zie:

  • Het bruidspaar zit aan de eretafel met getuigen, ouders en schoonouders.

  • Het bruidspaar zit aan de eretafel met getuiten en dichte vrienden. Ouders en schoonouders zitten samen aan een tafel die dicht bij hen staat.Hoe maak je de tafelschikking bekend?

Er zijn vele originele manieren om een tafelindeling aan jouw gasten bekend te maken. Tijdens de receptie kun je op een centraal punt een infobord voorzien waar de gasten al een glimp kunnen zien van hun plaats aan tafel. Enkele voorbeelden:

  • Een groot bord met een wereldkaart waar iedere tafel een land is.

  • Een groot krijtbord waar de tafelnummers op staan, gevolgd door de namen.

  • Een bord waar aparte kaartjes met tafelnummers en namen aan hangen.

  • Lintjes met kaartjes die al aan de stoelen hangen.

  • Een acryl plaatje met schoonschrift dat reeds op de servet ligt. Eventueel afgewerkt met een gedroogde bloem.


Als het over een grote groep gaat kun je werken met een 'escort card table'. Dit is een tafel waar alle naamkaartjes mét tafelnummer op staan. Een andere optie is om een overzichtelijke tekening te maken van de tafels, en iemand verantwoordelijk te stellen om jullie gasten naar de juiste tafel te begeleiden.tafelschikking, naamkaartjes, trouwtafel


Andere tips

Bespreek met jouw feestzaal welke vorm van tafels ze ter beschikking hebben; rond, vierkant of een combinatie. Dat is ook belangrijk om te weten.


Maak een overzichtelijk document aan, bv in excel, waarin je per kolom de gasten rangschikt. Het is een werkdocument, dus geef het de tijd, en pas het aan tot alle puzzelstukjes in elkaar vallen.


Jullie zitten natuurlijk ook aan een tafel, maar dat wilt niet zeggen dat jullie de hele avond daar moeten blijven zitten. Ik zie vaak dat het bruidspaar tussen de gerechten door even rondwandelt bij de gasten, en gewoon al staand met hen babbelt terwijl de gasten aan tafel blijven zitten. Enjoy!
Voor een optimale structuur kun je de template van het tafelplan kiezen bij 'downloads' op de website. Dit plan kun je volledig aanpassen in Canva, en rangschikken naar de tafels die jullie ter beschikking hebben.

417 weergaven0 opmerkingen

Comentários


Adres

Houthalen
BE

GSM

0499420859

Email

Connect

  • Facebook
  • Instagram
bottom of page